Noppenpagina
Image default
Recreation / Motorcycles

Maakt de kwaliteit van banden uit? – Hoe je de perfecte band kunt vinden

Om een overzicht te krijgen van de beschikbare hoge kwaliteit motorbanden, maken mensen graag gebruik van bandentests om hun aankoopbeslissingen te baseren op solide informatie. Dit is echter een beetje moeilijk bij de aankoop van nieuwe motorbanden.

Motorrijden is een meer bijzondere hobby dan de auto die tegenwoordig in elke garage te vinden is. Daarom moet je bij het zoeken naar de beste banden gespecialiseerde tijdschriften raadplegen. KG publiceert bijvoorbeeld verschillende tijdschriften over motorfietsen.

De redacties van de tijdschriften testen regelmatig motorbanden van allerlei fabrikanten – of het nu gaat om Michelin, Metzeler, Pirelli of Continental – op een breed scala aan motorfietsen, van enduro tot sportmotoren. Zij bepalen hun eigen testwinnaars en publiceren hun resultaten in de respectievelijke tijdschriften.

Naast het rijplezier is de slijtage van de motorbanden zeer hoog dankzij de gereden kilometers. Nieuwe banden zijn altijd nodig – maar welke eigenschappen zijn echt belangrijk en welke motorbanden kunnen gebruikt worden voor het testen?

De kwaliteit van de band (UTCQ)

De UTCQ-gegevens (Uniform Tire Quality Grade) bevinden zich op de zijkant van de band en geven informatie over het prestatieniveau van de band. Voor de kwaliteit van de banden worden drie essentiële kenmerken gebruikt:

1. Slijtagesnelheid

Tradewear geeft de mate van slijtage van het loopvlak aan ten opzichte van de standaardband. De waarde 300 geeft bijvoorbeeld aan dat de band drie keer langzamer draagt dan de standaardband. Waarden tussen 250 en 400 zijn gebruikelijk.

2. Tractie

De tractiewaarde drukt de kwaliteit van de grip op nat wegdek van motorfietsbanden uit. De in Nederland goedgekeurde banden hebben allemaal AA-, A-, B- en C-waarden. AA is het hoogste kwaliteitsniveau. De lengte van de remafstand kan worden afgeleid uit de weggripwaarde.

3. Het verwarmen van weerstand

De term temperatuur geeft informatie over de weerstand van de band tegen hitte tijdens het rijden. Als een band de warmte slecht afvoert, is schade mogelijk. De categorieën A, B en C worden in dalende volgorde onderscheiden.

4. De profieldiepte Michelin

De minimale profieldiepte is wettelijk verplicht in Nederland. Als de profieldiepte tot onder de minimumdiepte daalt, moet de motorfietsband worden vervangen. De minimale profieldiepte is 1,6 mm voor motorfietsen en 1 mm voor lichte en bromfietsen. We adviseren een profieldiepte van 4 mm voor winterbanden.

De profieldiepte wordt gemeten in het midden van het loopvlak, het zogenaamde hoofdprofiel. Als de profieldiepte onder deze waarde daalt, is niet alleen de vervanging noodzakelijk, maar is vaak ook de voortzetting van de reis verboden – voor de veiligheid van andere weggebruikers. Je kunt de profieldiepte gemakkelijk meten met een muntstuk van 1 euro: Als de messing rand precies in het profiel verdwijnt, is de profieldiepte 3 mm.